Сольова рідина для вейп. Як намішати смачно?
Друзі, давно була ідея написати статейку, в якій детально розпишу всі нюанси і тонкощі створення сольової рідини для ПОД систем, МТЛ баків або в цілому для всіх "малопотужних" випарників. Тенденції ринку змінюються з кожним роком і нині "модно" парити сольову рідину, однак в міру нашої сфери діяльності часто помічаємо помилки при створенні рідини для вейпа, які допускають, мабуть, велика частина аудиторії. Вірніше, це не те що б помилки, а швидше за все недогляд можливості зробити щось смачніше 😉
Що ж, буду максимально докладно описувати кожен крок. Попутно, можливо, відходячи від основної теми (як наприклад зараз), що б формат статті був більше, як "відкритий мікрофон, діалог, бесіда", ніж набір нудного тексту 😁
Якщо не особливо любите читати - гортайте в самий низ до висновку 😉
В цілому, є буквально кілька ключових і важливих нюансів при створенні смачної сольової рідини. Основа всього - це правильний вибір пропорцій інгредієнтів. Почнемо з простого - Гліцерину.
-
Скільки гліцерина потрібно, для створення смачної сольової рідини для вейпа?
Не особливо розумію популярність підгонки співвідношення гліцерину у кінцевого продукту до 50% або 60%. Якщо рідина, після замішування матиме співвідношення 50/50 або 60/40 - це звичайно добре, але по моїй практиці, сучасні випарники, цілком справляються і з співвідношенням 70/30. При цьому, коли рідина у вас 70/30 або хоча б 60/40, то у вас хоча б пар присутній при затягуванні, і це вже дає якийсь свій інтерес. Настійно рекомендую кожному читачеві цієї статті спробувати відійти від 50/50 😉
На основі цього, будемо розглядати самозаміс сольової рідини 70/30 або 60/40.
-
Скільки ароматизатора потрібно для створення смачної сольової рідини?
Тут ми зупинимося трохи довше! Взагалі, практично кожен харчовий ароматизатор підходить для створення є-рідин. Однак серед них є ті, які трохи краще виконують це завдання. Пов'язано це, в основному, з початкової концентрацією ароматизатора, його умовної якості і в цілому як він проявляє себе в таких завданнях. У правильному підборі ароматизатора і його кількості в рідині, якраз криється, мабуть, найчастіша помилка / оману.
Багато з нас - це учні старої школи, де було звично практикувати самозаміс для дріпок, баків, і використовувати Ароми в межах 5-10% і органічний нік замість солі. Безумовно, після переходу на сіль, всі знання старої міксологіі знадобляться, однак загальна концепція самозаміса сольових рідин дещо відрізняється. Повертаючись до теми дозувань і пропорцій врахуйте, що пропіленгліколь в сольових замісах практично непотрібний! & nbsp; Так-так, при ідеальному розкладі потрібно б обійтися без пропіленгликоля, давши перевагу ароматизаторам. Зараз поясню як це працює на практіці 😉
Всі ми прекрасно знаємо, що ароматизатори самі по собі спочатку створені на основі того самого пропіленгліколю. Тобто, якщо взяти 100мл тару, налити туди 70мл гліцерину і 30 мл аром - отримаємо на виході рідину зі співвідношенням 70/30. Отже, при замішуванні сольової рідини, фундаментом добре насиченого смаку є якраз цей нюанс.
Багато хто, зараз використовують близько 10% аром і готову базу 60/40 або 50/50, для створення сольової рідини. Це звичайно добре, але швидше за все результат буде далеким від дійсно смачного по насиченості продукту. І так, власне сама порада: намагайтеся мінімізувати кількість PG в сольовій рідини, давши перевагу аромам!)
-
Які ароматизатори вибрати для сольової рідини?
Теж вельми часте і актуальне питання. У попередньому абзаці згадав, що не завжди ключовою роллю смачної рідини є виробник ароматизатора, однак у деяких брендів "конект" з сольовою рідиною виходить кілька яскравіше. Найпопулярніші Ароми для сольового самозаміса (як для комерційних рідин, так і для приватного користування) - це Xian Taima, Flavorah, FlavoutArt, заними ідуть вже ароми Hi-LIQ, Capella, TPA, SilverLine й інші. У останніх є ряд яскравих позицій, які відмінно проявляють себе в сольових самозамісах.
Розглянемо на прикладі Ксіа таїма. Як мінімум - величезний вибір яскравих ароматизаторів, велика частина яких особливо не вимагає міксування + наявність великого ряду міксів кількох смаків. Саме це мінімізує витрату часу на отримання чогось гідного і смачного для паріння. У випадку з аромами Ксіан, ФлаворАрт і Флавор - якраз таки використання аром, замість пропіленгліколю цілком виправдана. Ароматизатори цих трьох брендів відрізняються своєю високою концентрацією, що в свою чергу дає можливість ще більше мінімізувати використання ПГ в рідини. Ароми Ксіан Тайма, часто можна використовувати в дозуванні ~ 20%. Так-так, циферка може здаватися великою, але на практиці так все працює 😉
Якщо ж плануєте робити рідину з тютюновим смаком, тоді можна Ароми використовувати дещо менше. Знову-таки, у випадку з Ксіаном, це вже не 20%, а близько ~ 10-15%. Це як раз ті випадки виключення, коли ароматизатор пробивається смаком своїм, маючи дозування нижче звичного. Або всякі м'яти, ментол, кава, шоколад і подібні різкі ароми. У разі фруктів, ягід, тропіків і тд ~ 20% + мастхев!)
І до речі, такий лайфхак: при використанні аром, в складі яких присутні спирти (НЕ етиловий, не потрібно за це переживати, спирти в аромах мають дещо інший формат і призначення 😁) - навіть база 70/30 буде менш в'язкою, що дасть хорошу жіжепровідність для випарників ПОД і МТЛ. З цього, виходить як хід конем, бо зберігається і високий рівень гліцерину (отже - більше пару), і в'язкість що треба, і смак є 😉
-
Яку міцність Нікітоса вибрати для сольової рідини?
У цьому питанні величезну роль грає суб'єктивність і правила фломастерів!) Кожному своє. Середнім дозуванням по міцності для солі - вважається 20-25мг / мл. Звідси ми плавно перетікаємо до двох нюансів:
Справжні 25мг - це дійсно міцно, дійсно ефект накурювання настане, і дійсно для початку - більше не потрібно, поки самостійно не відчуєте реальну потребу в посиленні міцності 25мг +.
Якщо самозаміс будете робити на основі готової бази 25мг, то після додавання аром - міцність бази зменшиться. Наприклад, якщо в базу 80/20 з міцністю 25мг ми додамо 20% аром, то Ароми заберуть частину міцності за рахунок свого об'єму і 25мг перетвориться в 20мг. Це потрібно заздалегідь врахувати, або просто мати на увазі. На виході якщо отримаєте 20мг міцності - це теж досить міцно і підходить для паріння 😉
Ще лайфхак відносно Нікітоса! Для більш просунутих міксологів рекомендуємо практикувати комбінацію сіль+ргнаіка 👀
На прикладі тих же 25мг, є сенс використовувати ~ 15мг солі + ~ 5 мг органіки. Навіщо? Органіка дає характерне ТХ, м'яке, приємне, при цьому ефект насичення настає дещо пізніше, ніж при солі. Отже - органіка більш плавно виводиться з організму. Відносно низька концентрація солі ж, дає більш різке насичення нікітосом до того ж, якщо у вас є якась непереносимість солі, то така концепція дозволить не відмовитися від Pod систем 😉
-
Які ще є серктні добавки для отримання смачної рідини для вейпів?
Сама важлива і потрібна добвка в рідину - підсоложувач. Магічних добавок не існує, якщо бути реалістом. Людським рецепторів багато чого не потрібно, для отримання в мозок приємного смакового сигналу. Досить просто підсолодити рідину, будь-яку, будь то тютюнові рідини, або фруктові, або напої. Підсолоджувач добре поєднується з абсолютно будь-яким міксом, головне підійти до цього з розумом. Як до приправи! Якщо у страві багато приправи - вона вже стає на любителя. А коли зі смаком - то це лише підкреслює основний смак страви.
Аналогічні прийоми можна застосувати при створенні рідини для паріння. Будь це підсолоджувач, або куллер, або підкислювач або ацетил-піразин - завжди підійдіть з розумом. Чим більше добавки - тим смачніше, така тактика не працює! У випадку з підсолоджувачем для сольової рідини, його теж потрібно використовувати трохи більше, ніж при створенні органіки. Якщо якоюсь нормою для підсолоджування органічної рідини є 1-1.5%, то для солі - це 2-4%. Трохи більше солодка рідина завжди приємніше для паріння, ніж якщо його немає зовсім 😉
У висновку, підведемо певний підсумок і рекомендації:
- Використовуйте близько 20-25% ароматизаторів для виготовлення сольових рідин
- Не використовуйте готові бази з співвідношенням 50/50, тому що в них дуже багато пропіленгліколя. Так, велика кількість ПГ в базі дає можливість скоротити кількість аром. Можна замість 20% використовувати вже 10-15%, але навіть при такому розкладі кінцева рідина буде мати мінімум пари і дуже низьку в'язкість. Це як мінімум не цікаво, з точки зору класичного вейпінга.
- Використовуйте підсолоджувач в обов'язковому порядку (якщо немає якоїсь особистої неприязні до солодкого), куллер за типом ws23 (якщо в міксі він доречний) та інші добавки в невеликій кількості, на рівні як ПРИПРАВКИ. Не потрібно робити великий акцент на цьому. Рідина стає смачною через наявність вірного дозування аром. Добавки - лише підкреслюють ті чи інші смаки в рідини.
- Спробуйте по можливості настояти свої самозаміеси, або якщо це складно - замішуйте відразу в два-три рази більше обсяг. Поки ви почнете парити - хоча б якась частина замісу встигне настоятися. В середньому настій займає від тижня і вище. В ідеалі два тижні з плюсом. Для тютюнових міксів і зовсім від трьох тижнів - ідеальний термін!
На цьому у мене все 😁
Сподіваюся стаття і ділення досвідом допоможе хоча б частини нашої аудиторії підняти свій скілл міксолога на +1 рівень вище 😉
(с) Карен